Calal Şengör ve Avanesi İçin Not :







Celal Şengör’ün uzmanlık alanı dışındaki konulardaki iddialarını dinliyor, yanılgılarını aynı sebepten hoş görüyordum. Çünkü hem coğrafyamızın bilim insanı azlığından hem de bilimsel’miş gibi konuşan insanlardan hemen haz edip sorgusuz hemen ilahlaştırmasından sebep (bu teoloji üzerine konuşanlar için de geçerli) şaşırmıyordum. Lakin her ipin pazara çıkma hakkı vardır diye de düşünürüm hani.

Halk Tv yayınında Nahl Suresi 15. Ayet üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığının mealini referans alarak (ki haklıdır) “O, sizi sarsmaması için yere sağlam dağlar yerleştirdi, “ ayetinin mevcut jeoloji bilgiler ile ilgili çelişkili olduğunu söyleyerek ateist oluşunun kendince haklı nedenleri arasına eklemiş.Arkasından da şu cümleyi kurmuş : “ Tam tersi..Dağların olduğu yerde müthiş zelzeleler olur, canına okur karaların…” Haydaaa… !

Evvela dağ deprem sebebi değil deprem SONUCU değil midir? Yani iddia ettiği gibi dağ olan yerlerde çok deprem olmaz, deprem olan bölgelerde dağ oluşur ve bu dağlar şiddeti fark etmeksizin her depremde bir tık yükselir. Deprem iç düzen dağ içe bağlı dış düzendir.Buyurun bilimin kabul ettiği bir gerçek de Himalayaların evvelde ova olduğudur. Hani dağın olduğu yerde deprem çok oluyordu peki Celalcim ? Ku’an-ı Kerim masaldı ve dayanağı yoktu?
Az deprem ya da hiç deprem olmayan yerlerde yükselti az , depremin meydana geldiği ve devam ettiği bölgelerde yükselti fazla(izostetik denge) olur. Çünkü hareketlilik bir kütle oluşturur ve bu kütle hareketin şiddetini (içte) yavaşlatır.Yani deprem anında hem alttan hem üstten bir shock absobers (şok emici) bir amortisör bir yavaşlatıcı görevini görür. Kur-an’ı Kerim’in “kazık” ifadesinin sebebi bu üstte gözlenen kütle kadar altta da o kütleyi destekleyen eşit parçasının olmasıdır. ( Nahl 15 – Lokman 10 – Enbiya 31)

Gel gelelim sen ayeti “sarsmaması için (?) dağlar (?) yerleştirdi” diye meal edersen adam da gelir “yaw sarsmaması için olur mu  ? Sarsar , dağın olduğu yerde deprem çok olur , Kuran safsatadır” der … Der ama kaş yapayım derken en bildiği yerden de gözünü oyar.

Hasılı;

Ayette geçen fiil “sarsmak” fiili direk “entemide” olarak geçer, yani fiilin olumsuzluk eki (لَمَّا ,لَم ,لَنْ ,لا) yoktur dolayısı ile meal Diyanet İşleri Başkanlığının yayımladığı üzere “sarsmaması için ” olamaz. Ve dağ olarak meal edilen “revasi” kelimesinin Arapçada karşılığı “ağırlık,denge sağlayıcı”dır. Dağ arapçada “cibel” olarak geçer. Ayrıca ayette “fi’l arz” yani “yerin içi” der Rab… Yerin dışındaki hadiseler için “ala’l arz” tamlamasını kullanır. Bu nedenle ayetin meali ne yazık ki Diyanet İşleri Başkanlığının mealindeki hali gibi değil şöyledir;  “Ve sizi sarsar diye yeryüzünün içine denge sağlayıcılar, ağırlıklar yerleştirdi.” şeklindedir.  Allah en doğruyu bilir…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pedofili Tetikleyicisi Anneler !

İçinde Olmak Ama Dışında Kalmak

Şule Gürbüz ve Tezer Özlü'ye Not :